klein-dijital-pazarlama

Dijital Pazarlama Nedir? Nasıl Yapılmalıdır?

Teknolojinin gelişimi ve kullanımı ile hayatımıza bir çok yenilik ve kolaylık dahil olmuştur. Peki dijital dünyanın bize sunduğu bu kolaylıklardan biri olan dijital pazarlama nedir ve nasıl yapılmalıdır?

Bir markanın, ürünün ya da hizmetin pazarlanması herkesin bildiği gibi geleneksel pazarlama ile yapılmaktaydı. Teknolojinin hayatımıza girmesi ve gelişmesi ile dijital pazarlama yöntemi de buna eklendi ve böylece internet üzerinden alışverişin ve pazarlamanın mümkün olduğu anlaşıldı. Geleneksel pazarlamadan çok farklı olmayan dijital pazarlama hakkında bilmeniz gerekenlere değinelim.

Kısaca anlatmak gerekir ise dijital pazarlama, dijital kanallar aracılığıyla yayınlanan reklamları ifade etmektedir. Peki bu dijital kanallar nelerdir? Dijital kanallar: arama motorları (google, yandex,yahoo vb.), web siteleri, sosyal medya, e-posta ve mobil uygulamalardır.

Geniş kapsamlı anlatmak gerekir ise dijital pazarlama; dijital kanallar aracılığıyla Arama Motoru Optimizasyonu(SEO), Sosyal Medya Pazarlamacılığı, İçerik pazarlama, İş Ortaklığı Kanalı Pazarlama (Satış Ortaklığı), Tıklama Başına Ödeme(PPC), E-posta Pazarlama, Pazarlama Otomasyonu, Influencer Pazarlama, Veri Tabanlı Pazarlama, E-Ticaret Pazarlaması, Görüntülü Reklam Pazarlaması, E-Kitaplar, Mobil Uygulama ve  Oyunlar, İnternet dışı, akıllı telefonlara yönelik pazarlamalar (SMS, MMS, Çağrılar), Online Davranışsal Reklamcılık ve Yeniden Pazarlama (Re-Marketing) yöntemlerini kullanarak, dijital dünyada reklamlarınızın çok düşük bütçelerle istenilen hedef kitlelere ulaşmasına olanak sağlayan pazarlamadır.

Herkesin bildiği ve geçmişten günümüze kadar yapılmaya devam eden geleneksel pazarlamadan, daha kolay ve daha çok kazanç sağlamamıza yardımcı olan dijital pazarlamanın yöntemleri nelerdir?

Dijital Pazarlama Kanalları Nelerdir?

Dijital pazarlamanın tanımında da bahsedildiği gibi dijital kanallar bu piyasada oldukça önemli araçlardır. Ancak doğru bir şekilde kullanmak ve doğru bir yöntem izlemek sizleri rakiplerinizden bir kaç adım öne taşıyacak ve daha çok kazanmanıza olanak sağlayacaktır. Dijital pazarlama kanallarının en sık tercih edilenlerinden kısaca bahsedelim.

1)Arama Motoru Optimizasyonu (Search Engine Optimization-SEO)

Dijital pazarlamanın en önemli ve ilk sırasında gelen, yatırım getirisi çok yüksek olduğu bilinen kanalı arama motoru optimizasyonudur. Kısaltması ingilizce Search Engine Optimization adının baş harfleri olan SEO dur.  Arama motoru optimizasyonu ile arama motorlarının sonuç sayfalarında belli anahtar kelimeler ile ilk sayfada yer alma ve organik takipçiler elde etme imkanı bulursunuz.

SEO yöntem uygulamaları, web sitelerinin iyileştirilmesini ve organik takipçilerle web sitelerdeki trafiği arttırmayı amaç edinen uygulamalar olup üç şekilde yapılmaktadır.

Bunlar; İç SEO, Dış SEO ve Teknik SEO olarak adlandırılmaktadır.

  • İç SEO: Web sitelerin sayfalarında bulunan tüm içeriği baz alan arama motoru optimizasyonudur. Arama motorlarında aratılan anahtar kelimelerin arama hacmi ve amacı doğrultusunda içeriklere sahip olup olmadığını araştırarak, kontrol eden aynı zamanda okuyucular için soruları cevaplayabilen ve arama motoru sonuç sayfasında ilk sıralarda yer almanızı sağlayan yö
  • Dış SEO: Web sitenizi optimize ederken sayfa dışı gerçekleşen tüm faaliyetleri baz alan optimizasyonlardır. ”Back link” diye adlandırılan ”geri bağlantılar” buna örnek olarak gö Daha açıklayıcı anlatmak gerekir ise sizin web sitenize geri bağlantı veren web sitelerin sayısı, bu web sitelerin otoritesi önem verdiğiniz anahtar kelimeler için sıralamanızı etkilemektedir. Diğer web siteleri ile bağlantılar kurarak web sitenizi sayfada daha yukarı taşıyabilme imkanı bulabilirsiniz.
  • Teknik SEO: Bu tür SEO, Google gibi arama motorlarının gözünde önemli faktöre sahip olan optimizasyon türüdü Web sitelerin görünmeyen kısmına ve sayfaların nasıl kodlandığına odaklanan optimizasyonlardır. Teknik SEO formlarına uygun olarak yapılıp yapılmadığı baz alınmaktadır.

2)Sosyal Medya Pazarlamacılığı (Social Media Marketing-SMM)

Sosyal medya pazarlamacılığı ile facebook, instagram, twitter, linkedin, snapchat ve pinterest gibi kanallar ile markanızın bilinirliğini arttırmak, web sitenizdeki trafiği arttırmak, potansiyel müşterilerinizi oluşturmak amacıyla, markanızı ve içeriğini sosyal medya kanallarında tanıtma imkanı bulursunuz.

3)İçerik Pazarlama (Content Marketing)

İçerik pazarlama; markanın, ürünün ve hizmetin özelliklerine bağlı olarak istenilen hedef kitleyi etkileyebilmek adına yapılan çalışmalardır. Web sitenizi ziyaret eden bir kişi aradığı içeriği bulamazsa sitenize bir daha gelmeyebilir.

E-ticaret sitenizin olduğunu varsayalım ve verdiğiniz reklamlar ile doğru hedef kitleye ulaştığınızı düşünelim. Sitenizi ziyaret eden alıcılar ürünleriniz hakkında detaylı bir bilgiye sahip olmadıkları takdirde sitenize gerekli güveni duymayacak ve alışveriş yapmaktan kaçınacaktır. Daha doğru ve düzenli içeriğe sahip alternatif siteleri tercih edecektir. Dolayısıyla web sitelerdeki içeriğin yeterli ve doğru anlatımı pazarlamanın en önemli ve ihmal edilmemesi gereken ihtiyaçlarından biridir.

4)Satış Ortaklığı Pazarlamacılığı (Affiliate Marketing)

Satış ortaklığı pazarlamacılığı ile reklam vererek ulaşabildiğiniz kitleden çok daha geniş bir kitleye ulaşma imkanı bulursunuz. Örneğin; E-ticaret sitesine sahip olduğunuzu düşünelim ve düzenli olarak reklamlar verdiğinizi varsayalım. Web sitenizdeki optimizasyonları da doğru bir şekilde yapıyor ancak halen belli bir kiteleye ulaşabiliyorsanız, satış ortaklığı başvurmanız gereken bir optimizasyon yöntemi olabilir.

Ürünlerinizi satabileceğiniz pazar yeri diye adlandırılan daha çok kategorilere sahip e-ticaret siteleriyle komisyon karşılığında ürünlerinizi daha geniş bir kitleye ulaştırabilirsiniz. Üstelik satış ortaklığı kurduğunuz site reklamlarınızı da verecektir. İş ortaklığı pazarlamacılığını youtube partner programı ile reklam içeren videoları yayınlayarak ve sosyal medya hesaplarınızdan iş ortağı bağlantıları yayınlayarak kullanabilirsiniz. Karşılıklı kazanç sağlanmış olacaktır.

5) Tıklama Başına Ödeme (Pay Per Click Advertising-PPC)

İngilizcesi ”Pay Per Click” olan kelimelerin baş harflerinden oluşan kısaltması ile tıklama başına ödeme yaparak arama motorlarının sonuç sayfalarında reklam verme işlemidir. Dünyada Tıklama Başına Ödeme yöntemininin en çok kullanıldığı reklam aracı Google Adwords’tür. Çünkü tüm platformlara yönelik reklam verme imkanı sunmaktadır.

Ücretli bir trafik akışı olduğu için bütçenizi doğru kullanmanız ve hedef kitle belirleme yönünde doğru stratejileri kullanmanız gerekmektedir. Tıklama başına ödeme yöntemindeki maksat sadece reklam kampanyası oluşturmak değildir, asıl maksat tıklama başına ödeme maliyetinizi en düşükte tutarak uzun süreli ve satışa dönüşen reklam kampanyaları oluşturarak optimizasyon puanınızı yükseltmektir.

6) E-posta Pazarlama

E-posta pazarlama yöntemi daha çok büyük firmaların müşterileri ve takipçileriyle iletişim kurmak amacıyla kullanılan pazarlama yöntemidir.

Firmalar e-posta yolu ile takipçilerine genellikle blog aboneliği bültenleri, herhangi bir şeyi download eden müşteri e-postaları, müşteriler için hazırlanan hoşgeldin e-postaları ve sadık müşteriler için belirlenen promosyonlar şeklinde kampanyalar ile ilgili e-postalar göndererek bu pazarlama türünü kullanırlar.

7) Pazarlama Otomasyonu

Pazarlama otomasyonu; manuel olarak yapılan temel pazarlama işlemlerinin otomatikleştirilerek kullanılabileceği bir yazılımdır. Bir çok pazarlama departmanının tercih ettiği pazarlama otomasyonu ile e-posta bültenlerinin gönderileceği kişileri ve sayıları kolaylıkla belirlenebilir ve takibi yapılabilir.

Eğer sosyal medya yönetimini yaptığınız bir sayfa varsa ve büyümesi gerekiyorsa sosyal medya sonrası zamanlama yapabilirsiniz. Paylaşımlar otomatik olarak gerçekleştirilir.  Pazarlama otomasyonu ile müşteri odaklı iş akışlarını ve dönüşümleri takip edebilir, kampanya izleme ve raporlamalarını detaylı istatistikler doğrultusunda elde edebilirsiniz.

 

 

Dijital Pazarlama, günümüze bakıldığında geleneksel pazarlamanın yerini alan ve daha çok tercih edilen bir pazarlama yöntemidir. Sizler de dijital pazarlamanın içerisinde yer almak, diğer firmalardan bir kaç adım önde başlamak ve az bütçeyle daha çok satış yapmak istiyorsanız ”Klein” olarak sizlere bu konuda yardımcı olabiliriz.